Броят училищата с Wi-fi Правителството обмисля варианти учениците от социално

...
 
Броят училищата с Wi-fi Правителството обмисля варианти учениците от социално
Коментари Харесай

400 000 безплатни таблета за бедните деца

  Броят учебните заведения с Wi-fi
Правителството обмисля разновидности учениците от обществено слабите фамилии да получат гратис от страната таблети или смарт телефони, с цел да не изостават в развиването и образоването си по отношение на своите връстниците, които разполагат с такива, стана ясно през вчерашния ден. Почти 634 000 са по документи хлапетата у нас, чиито фамилии получават детски помощи, прецизираха пред „ Монитор “ от Агенцията за обществено подкрепяне. Всяка година пък на учебно заведение за първи път потеглят към 40 000 такива първолаци, което значи, че общата численост на учениците с право на добавка надвишава 400 000.

С концепцията към този момент е осведомен и финансовият министър Владислав Горанов. Ако бъде взето решение за покупката на 400 000 устройства с нужния за просветителното развиване на децата достъп до интернет, при минимална цена от към 100 лева за численост, то от хазната ще

 

би трябвало да бъдат заделени към 40 млн. лева

 

Естествено при толкоз огромна поръчка и съответната отстъпка от цената общата сума може да намалее фрапантно.

Вчера министър председателят Бойко Борисов напомни за отпуснатите неотдавна средства за учебна инфраструктура от европейските фондове. „ Истинските резултати са след една година, когато учебните заведения ще бъдат ремонтирани. Сега би трябвало оптимално бързо да се намерения за нововъведенията в учебно заведение. Самата стратегия, самият метод на образование. Вече всяко дете има телефон, всяко има „ Facebook “ или е в мрежата. Това значи в учебните заведения да отговорим на това предизвикателство. Възложил съм на Владислав Горанов за всяко дете или за тези, които нямат, за обществено слабите, да им се вземат съответните айпади или други. Работят по тази тематика. Това е предизвикването. И медиите се променихте – преди излъчвахте от студиа, а в този момент през телефоните предавате. Това е светът. Ние би трябвало да отговорим и да учим децата да не ни се смеят. Да, би трябвало да четат книги – да го запазим, само че в това време да им дадем такава подготовка. Вече работа с компютър не е плюс в CV-то, а нужда ”, сподели Борисов пред публицистите в резиденция „ Евксиноград “ във Варна, където през вчерашния ден се организира съвещанието на Министерски съвет.

Образователният министър Красимир Вълчев изясни от своя страна пред „ Монитор “, че към момента няма изясненост по кое време могат да бъдат закупени устройства като таблети или смарт телефони за обществено слабите деца и тъкмо какъв брой средства ще са нужни. Това обаче била една от всичките

 

6-7 стъпки, свързани с дигитализацията

 

на просветителния развой. Предстояло да се направи разбор какъв брой учебни заведения разполагат с Wi-fi и по какъв начин учениците могат да имат достъп до интернет в класните стаи. Планирало се също и да се построи обща цифрова платформа с просветителни материали, която да бъде нещо като електронно вместилище. Вълчев напомни, че към този момент има и електронни учебници, които не са просто PDF еквивалент на книжките, а са интерактивни.

След тези стъпки щяло да се намерения и за персоналните крайни устройства, които би трябвало да имат всички деца, тъй че да се обезпечи еднакъв достъп до обучение. Те можели да бъдат да вземем за пример смарфорни или таблети. Вълчев изясни, че обезпечаването на устройствата можело на първо време да обхване единствено избрани класове.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР